Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je woning van stroom te voorzien? Het antwoord hangt af van je energieverbruik, dakoppervlak en de ligging van je dak. In dit artikel leggen we uit hoe je eenvoudig berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en welke factoren een rol spelen.
Het vermogen van de zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn hangt af van het vermogen dat de zonnepanelen leveren. Hierbij wordt er gekeken hoeveel Wattpiek (Wp) de panelen opwekken. Dit is het maximale vermogen dat zonnepanelen kunnen genereren. Een A-kwaliteit paneel voor gebruik door particulieren van nu levert gemiddeld zo'n 440 Wp. Echter, in werkelijkheid zullen zonnepanelen niet altijd het maximale piekvermogen in Wattpiek kunnen opwekken vanwege wisselende weersomstandigheden. Daarom moet er dus bij de berekening van het aantal zonnepanelen altijd gekeken worden naar het piekvermogen per paneel. Bij elkaar opgeteld moeten in de meeste gevallen de zonnepanelen meer vermogen in Wattpiek opwekken dan het totale energieverbruik van het huishouden is.
Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je jaarlijks energieverbruik en het vermogen van de zonnepanelen. Dit bereken je in drie stappen:
Bepaal je jaarlijkse energieverbruik
Je vindt dit op je energierekening, maar weet je dit niet, dan kun je deze gemiddelden gebruiken voor een globaal beeld:
- Appartement: 2.500 kWh per jaar
- Rijtjeshuis: 3.500 kWh per jaar
- Vrijstaande woning: 5.000 kWh per jaar
Bereken de benodigde opwekking
Deel je verbruik door het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel (bijvoorbeeld 440 Wp met een opbrengstfactor van 0,85 in Nederland). Voor een verbruik van 3.500 kWh per jaar heb je ongeveer: 3.500 ÷ (440 × 0,85) = 10 zonnepanelen nodig. (Afgerond naar boven.)
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn situatie?
Naast het energieverbruik is ook je dakoppervlak een belangrijke factor. Een zonnepaneel is ongeveer 1,8 m², daarmee passen er per vierkante meter 0,55 tot 0,6 zonnepanelen.
Type woning | Gemiddeld verbruik | Aantal zonnepanelen* | Dakoppervlak nodig |
---|---|---|---|
Appartement | 2.500 kWh | 7 | 13 m² |
Rijtjeshuis | 3.500 kWh | 10 | 18 m² |
Twee-onder-een-kap | 4.500 kWh | 12 | 22 m² |
Vrijstaande woning | 5.500 kWh | 15 | 27 m² |
*Gebaseerd op zonnepanelen van 400 Wp met een opbrengstfactor van 0,85
Invloed van het dak op het aantal zonnepanelen
Het aantal zonnepanelen dat je moet plaatsen, hangt niet alleen af van je energieverbruik, maar ook van de eigenschappen van je dak. Oriëntatie, hellingshoek en beschikbare ruimte spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke opbrengst en efficiëntie van je zonnepanelen.
Oriëntatie van het dak
De richting waarin je dak ligt, beïnvloedt hoeveel zonlicht de panelen opvangen. Zuid heeft de meeste opbrengst, Oost of west heeft ongeveer 15% minder opbrengst, waardoor vaak een dubbele (oost-west) opstelling geplaatst wordt. Noord is niet ideaal en niet aan te raden.
Hellingshoek van de zonnepanelen
De ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 30° en 40°. De opbrengst per paneel kan afnemen als de hoek steiler of vlakker is. Een schuin dak (30°-45°) heeft daarmee optimale opbrengst zonder extra aanpassingen. Op een plat dak worden op een frame geplaatst met een hoek van 10°-15°, wat meer ruimte vraagt dan een plat dak, maar nog steeds een erg goede oplossing is.
Te steile daken (boven 50°) zijn minder efficient, maar in sommige situaties met veel ruimte mogelijk, zoals bijvoorbeeld een schutting-opstelling.
Schaduw
Schaduw van bomen of gebouwen kunnen de opbrengst verminderen. Door micro-omvormers of optimizers te plaatsen, kan het rendement verhoogd worden van panelen die nog wel in de zon staan.
Kosten en terugverdientijd van zonnepanelen
De kosten hangen af van het aantal panelen en de installatie. Gemiddeld verdien je zonnepanelen binnen 6 tot 8 jaar terug, afhankelijk van je stroomprijs en de hoeveelheid eigen verbruik. Het afnemen van duurzame overheidsmaatregelen (zoals het afschaffen van salderen), zal de terugverdientijd iets doen oplopen, maar zonnepanelen blijven een duurzame investering die zichzelf terugverdient, doordat je in alle gevallen veel minder stroom hoeft af te nemen van het net.
Lees ook ons artikel waarin we uitleggen waarom zonnepanelen ook na 2027 blijven lonen.
Dak helemaal volleggen?
Voordat er geluiden kwamen over het afschaffen van de salderingsregeling, was het advies om voor een zo kort mogelijk terugverdientijd om gewoon je hele dak te bedekken met zonnepanelen. Sindsdien hebben termen als netcongestie en terugleverkosten hun intrede gedaan, en is het advies om een aantal zonnepanelen te kiezen wat aansluit op je eigen verbruik. Je kunt ook nog nadenken over een thuisaccu om helemaal in te zetten op het zelf verbruiken van je opgewekte energie.
Exact weten hoeveel zonnepanelen jouw huishouden nodig heeft? Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen passen er op het dak?
Het benodigde aantal zonnepanelen valt dus te berekenen op basis van jouw energieverbruik. Maar niet geheel onbelangrijk, past deze hoeveelheid ook op je dak? De oppervlakte van het dak is van grote invloed op het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast wil je natuurlijk gebruikmaken van de plaatsen op jouw dak waar veel zon op schijnt.
Het zelf berekenen van het aantal panelen dat geschikt is voor je dak is dus best ingewikkeld. Je kunt zelf best een inschatting maken, maar omdat het toch echt maatwerk is aangezien geen dak gelijk is, adviseren wij dit goed te laten berekenen. Wij gebruiken hiervoor geavanceerde software waarbij we voor ieder dak een geschikt legplan intekenen. Met deze software kunnen wij onder andere de instraling van zonlicht en eventuele schaduwval door andere gebouwen of bomen bepalen. Op die manier kunnen we voor ieder dak ontdekken waar de zonnepanelen de hoogste efficiëntie behalen.
Wil je zonnepanelen kopen in regio Friesland? Van der Veen ZON adviseert kosteloos, neem snel contact op voor jouw mogelijkheden om te besparen op je energiekosten met zonnepanelen.
Benieuwd hoe het legplan voor jouw dak eruit komt te zien? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.