Hoe berekenen je het koelvermogen van een airco?
Welke airco heb ik nodig? Dit is een vraag die we vaak krijgen, en die sterk afhankelijk is van de ruimte die je wilt koelen. Een te zwakke airco zal de ruimte namelijk niet koel genoeg krijgen én vraagt veel energie omdat hij wel constant blijft draaien. Een airco die sterk genoeg is, slaat namelijk af zodra de gewenste temperatuur bereikt is en hoeft dan nog maar af en toe een beetje te koelen om de temperatuur te behouden: veel zuiniger!
Stap 1: bereken de inhoud van de ruimte
Om een airco aan te kunnen schaffen die genoeg koelvermogen biedt voor de ruimte, zul je eerst de inhoud van de inhoud van de ruimte moeten berekenen. De inhoud wordt berekend aan de hand van kubieke meters. Ook wel aangeduid als m3. Als je de Lengte x Breedte x Hoogte uitrekent, krijg je de inhoud van de ruimte.
Stap 2: Bereken de isolatiewaarde
Vervolgens is het belangrijk om de isolatiewaarde van de ruimte te weten.
Er worden 3 verschillende gradaties gehanteerd voor de isolatiewaarde van de ruimte:
- Goed geïsoleerde ruimtes hebben dakisolatie, muurisolatie en dubbel glas (of HR++ of HR +++)
- Matig geïsoleerde ruimtes hebben "gewoon" dubbel glas, en dak/vloerisolatie óf muurisolatie.
- Geen isolatie. Dit is wanneer er geen of maar 1 type isolatie (dubbelglas, dak/vloerisolatie of muurisolatie) is toegepast in de ruimte.
Hoe lager de isolatiewaarde, des te sneller de aangename temperatuur verdwijnt. Hierdoor zal de airco harder moeten (kunnen) werken om op temperatuur te blijven. Heb je wel dubbelglas, maar geen isolatie? Dan kan het dus de moeite waard zijn om ook je woning te isoleren als je airco wilt gaan installeren, zo breng je je energiebehoefte en dus energierekening naar beneden.
Stap 3: De dakvorm
Als laatste heeft het type dakvorm impact op het koelvermogen van een airco. Als een airco in een ruimte wordt geplaatst met een plat dak, dan zal deze een hoger koelvermogen nodig hebben dan bij een schuin dak. Platte daken wordt sneller warm. Benedenverdiepingen met nog een woonlaag er boven vragen juist minder energie. Ruimtes met schuine daken blijven vaak koeler.
In de tabel hieronder wordt de factor aangegeven welke je moet vermenigvuldigen met het aantal m3 van de ruimte. De uitkomst ervan is het vermogen in Watt wat je airco minimaal moet hebben.
Stap 4: Benodigde koelvermogen berekenen
Nu je alle factoren weet, kun je het benodigde koelvermogen exact berekenen.
Stel, je wilt een matig geïsoleerde ruimte op de eerste verdieping van 5 x 4 x 2,8 m koelen. Dan is de inhoud 56m3, als we dit volgens de tabel vermenigvuldigen met 40, zien we dat het benodigde vermogen 2240 watt is.
Het koelvermogen van airco's wordt vaak aangeduid met kilowatt (kW) (een verouderde term is BTU). 1 kW is 1000 Watt. Voor deze ruimte heb je dus een airco nodig met een koelvermogen van minimaal 2,24 kW
Wil je een airco laten installeren? Neem dan contact met ons op. We plannen dan vrijblijvend een afspraak in en bespreken de mogelijkheden en berekenen de opties voor je in verschillende prijs en kwaliteitsklassen. Van der Veen ZON staat voor je klaar in heel Friesland (en eventueel net daarbuiten).
Relevante kennisbank artikelen: