Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

Een Zonnepanelen systeem aanschaffen is een investering. Eerst zaaien en daarna oogsten. Maar hoeveel geld kan je eigenlijk besparen met Zonnepanelen? 


De besparing van zonnepanelen hangt van meerdere factoren af. 

Er zijn factoren waar je als zonnepanelen bezitter invloed op hebt, zoals:

  • Welk merk zonnepanelen je voor kiest. 


De duurdere zonnepanelen hebben vaak ook een betere prijs-kwaliteitverhouding. In deze gevallen is goedkoop is duurkoop.

  • Het vermogen van het paneel. 


Zonnepanelen hebben een bepaald vermogen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kWp. Wat staat voor kilo Watt piek. Ontdek hier meer over kWp

  • Aantal zonnepanelen dat je op het dak laat plaatsen.


 Een groter oppervlakte voor zonnepanelen levert meer stroom op. Op kleinere daken adviseren we om panelen te kiezen met meer vermogen. Dan is de terugverdientijd korter.

  • De hellingshoek van het dak. 


Het hoogste rendement behaal je uit een hellingshoek van 35 graden. 

  • De oriëntatie van het dak, ook wel dak richting genoemd. (noord, oost, zuid of west, of een combinatie hiervan). 


En de eventuele schaduw momenten door bijvoorbeeld bomen of het dak van de buren.

  • Maak je gebruik van Power Optimizers of niet? 

Power optimizers hebben namelijk als doel het voorkomen van rendementsverlies per zonnepaneel. Wanneer 1 of meerdere zonnepanelen in de schaduw komt, dan heeft dit niet direct een negatief effect (rendementsverlies) op alle zonnepanelen. Wat zonder het gebruik van power optimizers wel het geval is. 

Power optimizers laten zonnepanelen individueel van elkaar werken, wat leidt tot een maximaal rendement per paneel.  Power optimizers zorgen ook voor een stuk veiligheid. Elk paneel werkt individueel. Hierdoor zal de schade in de meeste gevallen dan ook worden beperkt. 


Er zijn ook factoren waar je geen invloed op hebt, zoals;

  • Het aantal zonuren. 
  • De buiten temperatuur. Hoe warmer het buiten is, des te minder rendement de zonnepanelen maken. Dit heeft ermee te maken dat de zonnecellen het beste geleiden bij zonnig en kouder weer.
Reactie plaatsen