Wanneer moet je zonnepanelen vervangen?

Zonnepanelen zijn altijd een flinke investering. Ondanks dat kan deze altijd uit! Ook het vervangen van panelen kan al snel uit. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Net zoals alle andere technologie, hebben zonnepaneleninstallaties niet het eeuwige leven. Maar desondanks gaan ze wel erg lang mee. De meeste installaties gaan zo’n 20 tot 25 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit en omstandigheden.

Elk jaar wordt de opbrengst een klein beetje minder. Maar in de praktijk merk je dat niet zo snel. Een zonnig of minder zonnig jaar, of mos op je zonnepanelen heeft meer invloed op je opbrengst.

Over de jaren wordt het rendement wel minder. De meeste leveranciers garanderen tegenwoordig dat de panelen na 25 jaar nog zo’n 80% van de oorspronkelijke opbrengst kunnen leveren. Bij oudere panelen kan dat minder zijn. De panelen blijven het nog wel doen, maar dan is het rendement zo ver gedaald dat vervangen goedkoper is op de lange termijn omdat je opbrengst weer omhoog schiet.

Houd wel plotselinge daling in de gaten

Het is normaal dat het paneel over de jaren minder gaat opbrengen, maar desondanks kan een paneel ook kapot gaan. De kans is klein, maar het is daarom verstandig om op je app de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten te houden.

Als je opbrengst ineens 10% minder is (en dan niet omdat het bewolkt of nacht is), dan kan het zijn dat er iets mis is met een paneel of de omvormer. Schakel dan een monteur in die de installatie kan checken. Van der Veen ZON komt in heel Friesland bij je langs! Neem contact op

De rest van de installatie

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit meer dan alleen de panelen. De omvormer is een ander erg belangrijk component. Deze zet de energie van de zonnepanelen om in bruikbare stroom. Dit apparaat heeft een kortere levensduur dan de zonnepanelen: gemiddeld 12 jaar. Gaat je opbrengst snel achteruit? Dan moet de omvormer mogelijk vervangen worden.

De levensduur van rest van de installatie, zoals kabels en de draagconstructie, is lastig te voorspellen en hangt af van de kwaliteit van de materialen en de omstandigheden. 20 jaar gaat het meestal wel mee. Maar na de eerste 10 jaar is eens in de paar jaar controleren op schade geen slecht idee.

Wanneer zonnepanalen vervangen?

Zonnepanelen kun je in theorie prima vervangen zodra je de terugverdientijd voorbij bent. De exacte terugverdientijd hangt samen met je installatie, verbruik en de energieprijzen (in de extreme piek van 2022 was de terugverdientijd bijvoorbeeld minder dan 3 jaar). Normaal gesproken is dit zo’n 7 jaar.

Maar we snappen dat je misschien eerst even wil genieten van je bespaarde geld. Je kunt bijvoorbeeld de complete installatie vervangen wanneer je omvormer kapot gaat. Maar na 25 jaar zijn de panelen nog steeds niet daadwerkelijk kapot. Het moment van vervangen is geen exacte wetenschap, maar een afweging van kosten en baten.

Wat wel aan te raden is, is om tegen de tijd dat de installatie 15 jaar oud is, in ieder geval rekening te houden met vervangen. Door er bijvoorbeeld een spaarpot voor aan te leggen.

Tip: verplaats je oude panelen naar een ander (deel van) je dak, ook als een “slecht” dak voor zonnepanelen is. Je oude installatie brengt altijd nog stroom op en het kost relatief weinig om ze te verplaatsen. Een andere optie is om de zonnepanelen te verkopen of doneren.

Zijn jouw panelen aan vervanging toe?

Was jij er vroeg bij met energie besparen en is jouw zonnepaneleninstallatie inmiddels 15 jaar of ouder? We rekenen je graag voor hoeveel een nieuwe installatie zou kosten en wat deze gaat opbrengen.

Met de nieuwere techniek en splinternieuwe panelen zal je opbrengst waarschijnlijk flink stijgen, ook met hetzelfde aantal zonnepanelen als je nu hebt!