Wat kosten zonnepanelen? De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren veel veranderd, en wel in positieve zin. Enkele jaren terug was de keuze voor zonne-energie nog redelijk prijzig. Maar door een verandering in de markt waarbij de zonnepanelen alleen maar beter zijn geworden, de prijzen zijn gedaald en er meer aanbieders bij zijn gekomen. Daarom is de terugverdientijd anno 2024 nog maar zo'n 5 jaar. Er kan dus gezegd worden dat er binnen de markt van zonnepanelen sprake is van een redelijk volwassen en stabiele markt wat absoluut in het voordeel is van de consument.
Wat is van invloed op de prijs van zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van meerdere factoren. Voor het ene huis zijn zonnepanelen nodig met een hoog vermogen die wat duurder zijn, voor het andere huis past het weer heel goed om goedkopere panelen te plaatsen, maar dan in aantallen wat meer. Uiteindelijk is het dus voor ieder huis weer anders hoeveel en welke zonnepanelen er nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. We gaan hieronder in op verschillende factoren die van invloed zijn op de prijzen en kosten van zonnepanelen.
Energiebehoefte en verschillen in zonnepanelen
De eerste factor die van invloed is op de prijs van de zonnepanelen is de energiebehoefte van het huishouden. Het aantal zonnepanelen dat geplaatst moet worden wordt namelijk gebaseerd op energiebehoefte van het huishouden. Hoeveel zonnepanelen er geplaatst moeten worden om de energiebehoefte te dekken is dan ook weer afhankelijk van het soort zonnepaneel en het vermogen in Wattpiek (Wp) dat de zonnepanelen opwekken. En uiteraard zijn er ook verschillen in grootte van zonnepanelen. Wat ook van invloed is op het aantal dat geschikt is voor een huishouden. Vaak wordt er bij het bepalen van het aantal uitgegaan van het piekvermogen van de panelen die gebaseerd is op zo goed mogelijke omstandigheden.
Systemen voor zonnepanelen
Een andere factor die invloed heeft op de prijs is het verschil in systemen. Zo is er bijvoorbeeld een basis systeem met een string omvormer. De zonnepanelen liggen dan in een serie waarbij het zwakste paneel invloed heeft op de gehele opbrengst. Het vermogen van de omvormer waarvoor gekozen wordt is afhankelijk van het aantal panelen. Andere systemen zijn optimizers of micro-omvormers.
Het grote voordeel van optimizers is dat de panelen individueel van elkaar functioneren. Zo kan de opbrengst per zonnepaneel gemonitord worden. Ook kunnen optimizers geplaatst worden op verschillende dakvlakken en in verschillende hellingshoeken gemonteerd worden. In veel gevallen wordt er geadviseerd om te kiezen voor optimizers of micro-omvormers. Dit heeft ook te maken met bepaalde veiligheidsaspecten.
Het voordeel van micro-omvormers is dat er over het algemeen maximaal rendement mee behaald kan worden. Ook hoeft er geen grote omvormer in je woning geplaatst te worden en is het een hele veilige optie. Kortom, string omvormers zijn dus in principe gewoon de goedkoopste optie waarbij alle zonnepanelen met elkaar verbonden zijn. En bij optimizers en micro-omvormers wordt er per zonnepaneel individueel energie omgezet.
Arbeidskosten en overige materialen
Nog een factor die van invloed is op het totale kostenplaatje zijn de arbeidskosten. De zonnepanelen moeten uiteraard ook geplaatst worden. Bij van der Veen ZON kunnen we in de meeste situaties uit met ons eigen materieek. In sommige gevallen is er zelfs een hijskraan nodig bij de plaatsing of moeten er extra veiligheidsmaatregelen genomen worden om het werk veilig uit te kunnen voeren. In zo’n geval zullen er hogere arbeidskosten zijn. Dus in die zin zijn de benodigde materialen voor de uitvoering van een project ook nog bepalend voor de prijzen van zonnepanelen.
Financiële mogelijkheden voor kostenverlaging van zonnepanelen
In eerste instantie zou het kunnen dat zonnepanelen vanwege de kosten nog niet direct voor iedereen even aantrekkelijk zijn. Maar omdat het natuurlijk erg belangrijk is dat zoveel mogelijk huishoudens overstappen op groene energie zijn er mogelijkheden om de kosten wat terug te brengen. De landelijke subsidie op zonnepanelen is er niet meer. Maar toch zijn er nog wel andere manieren waarmee de overheid het aankopen van zonnepanelen nog stimuleert. Hier vind je meer over het financieren van zonnepanelen.
Salderingsregeling
Zoals gezegd wordt er vaak een deel van de opgewekte stroom terug geleverd aan het energienetwerk. In zo’n geval wordt er op het einde van het jaar gekeken hoeveel energie er is verbruikt en hoeveel er is terug geleverd. Over het resterende verbruik moet er dan nog energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) betaald worden. De hoogte van de kosten met betrekking op ODE zijn afhankelijk van het aantal kWh. Is het zo dat er meer stroom is opgewekt dan dat er verbruikt is, dan kan er voor dit deel vergoeding verkregen worden. Dat is hoe de huidige salderingsregeling eruit ziet. De nieuwste ontwikkeling is dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 in een keer stopt.
Geen BTW op zonnepanelen
Gedurende een aantal jaar was het mogelijk om de BTW terug te vragen op zonnepanelen, maar anno 2023 is de BTW op zonnepanelen, installatiemateriaal én installatie geheel afgeschaft en betaal je direct de netto prijs.
Heb je interesse in de aanschaf van zonnepanelen, maar zit je nog met bepaalde vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, zodat we alle vragen kunnen beantwoorden.
Voor een vrijblijvend adviesgesprek komen we graag bij je thuis om de mogelijkheden te bespreken.