Met deze 5 tips kun jij je zonnepanelen optimaal benutten!
Dit artikel heeft een update gehad op 10 juli 2024
Je zonnepanelen liggen op je dak, of misschien wel in de tuin. Het besparen kan beginnen! Door de investering in zonnepanelen bespaar je vanaf de eerste minuut al enorm op je energieverbruik. Dit scheelt enorm op je energierekening, en met een aantal jaar heb je zelfs je hele investering terugverdiend.
Maar je zonnepanelen wekken alleen stroom op, jawel, als er zon op schijnt! Natuurlijk niet alleen bij stralende directe zon, ook op een bewolkte dag leveren ze een mooie opbrengst. De kunst van het besparen zit hem ook in slim gebruik maken van deze energie? Hoe je dat doet? We vertellen je het hieronder zodat jij je zonnepanelen optimaal kunt benutten.
Maar er zijn meer redenen waarom je zoveel mogelijk van je eigen stroom gebruik wilt maken. In mei 2024 bekend werd dat salderen definitief stopt. Ook zullen terugleverkosten de norm worden. Het wordt dus minder voordelig om terug te leveren, dus kun je de stroom maar beter zo veel mogelijk zelf gebruiken. Daarnaast moeten we met z'n allen werken aan het verminderen van gebruik van het stroomnet op piekmomenten tussen 16:00 en 21:00 om te voorkomen dat de stroom uitvalt.
Tip 1: Zonnepanelen optimaal benutten door je eigen stroom te verbruiken
Klinkt misschien logisch, maar toch het benoemen waard. De stroom die je zelf opwekt, kun je gratis gebruiken. Zorg daarom dat je overdag de meeste stroom gebruikt. Vroeger had je daluren in de avond, maar die regel geldt nu niet meer nu je zonnepanalen hebt. Je kunt zonne-energie nog niet goed opslaan, je moet het gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt.
Zet daarom overdag grote elektrische apparaten aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- De vaatwasser, zet deze aan voor je naar het werk gaat.
- De wasmachine kan best overdag aan. Het is een fabel dat je was gaat stinken als het even in de wasmachine blijft liggen. Tot 12 uur is geen probleem!
- De droger is een enorme energieslurper, zet hem als het kan overdag aan.
Extra tip: ben je ’s ochtends in het donker al van huis? Maak dan gebruik van startuitstel om alsnog van zonuren te profiteren.
Tip 2: Doe gasverbruikers de deur uit
Je nieuw verworven zonne-energie is gratis, dus is het aan te bevelen om dan ook zo veel mogelijk gebruik te maken van stroom in plaats van andere energiebronnen.
- Heb je nog een gasfornuis? Vervang deze door een elektrische kookplaat.
- Heb je (tuin) gereedschap met een benzinemotor, zoals een grasmaaier of heggenschaar? Vervang deze door een model met een snoer of accu.
Tip 3: Gebruik energie verspreid over de dag
Bij het aanschaffen van je zonnepanelen heb je een bepaalde keuze gemaakt om tot een aantal panelen te komen. Misschien heb je besloten meer energie op te wekken dan je verbruikt, misschien net genoeg. In dat laatste geval is het verstandig om je energieverbruik te spreiden over de dag.
Dus niet de wasmachine en droger aan, en daarbij ook nog gaan stofzuigen. Bij de aankoop van nieuwe apparaten kun je ook letten op de hoeveelheid stroom die je verbruiken. Let er ook op dat je apparaten niet onnodig aan staan zodat je zogenaamd sluipverbruik voorkomt, bijvoorbeeld een tv die op stand-by blijft staan.
Tip 4: Energie terugverkopen (salderen)
Tsja, deze tip verdient anno 2024 een update. Salderen gaat definitief verdwijnen. Terugleveren wordt dus minder winstgevend, al levert het nog steeds wel iets op hoor. Het advies is om zoveel mogelijk stroom zelf te verbruiken.
Heb je veel overcapaciteit? Dan kun je nadenken over hoe je meer van je eigen stroom kan gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Overstappen naar elektrisch rijden en een laadpaal laten installeren. Veel laadpalen en elektrische auto's zijn tegenwoordig zo slim dat ze laden wanneer dit het goedkoopst is.
- Investeer in een thuisaccu. Hierdoor wordt overtollige zonnestroom opgeslagen voor gebruik later op de dag. Ook deze systemen zijn erg slim, waardoor ze energie verbruiken of opslaan wanneer dit het meest voordelig is, helemaal als je ze combineert met een dynamisch energiecontract. De ontwikkeling van de thuisaccu gaat op het moment erg snel, het wordt per pWh snel goedkoper.
Energie die je opwekt, maar niet zelf verbruikt, wordt over het stroomnet terug geleverd. Zo kan deze groene stroom gebruikt worden voor huishoudens die zelf geen stroom opwekken en verbruiken we met z’n allen meer duurzame energie. Je energieleverancier geeft je een terugleververgoeding hiervoor. De energieleverancier mag zelf bepalen hoeveel ze je hiervoor betalen. Het loont dus om goed energieleveranciers te vergelijken en mogelijk over te stappen.
Het aanschaffen van zonnepanelen is de laatste jaren erg gepromoot door de overheid om verduurzaming te stimuleren. Zo zijn zonnepanelen vanaf 2023 BTW-vrij. Daarnaast was er ook jarenlang sprake van het afschaffen van de salderingsregeling, maar na meermaals uitstellen is dit begin 2024 van de baan geschoven. In sommige gebieden wordt wel zoveel stroom opgewekt op een vol energienet, dat er geen terugleververgoeding meer gegeven wordt.
Lees hier meer over salderen.
Tip 5: Leer je zonnepanelen kennen
Op de omvormer kun je zien hoeveel stroom er wordt opgewekt. De meeste omvormers worden geleverd met een app waarmee je via wifi op je telefoon of tablet kunt aflezen wat je zonnepanelen opbrengen. Door deze te bestuderen leer je onder welke omstandigheden er stroom wordt opgewekt. Wat doet regen met je opbrengst, of een bewolkte lucht? Zo kun je nog beter profiteren van tip 1.
Vragen over je zonnepanelen optimaal benutten of zonnepanelen in het algemeen? Neem contact met ons op en we staan je graag te woord!